Erosioner på tandens emalj, även kallade syraangrepp, syraerosion, emaljerosion eller tanderosion, är ett växande bekymmer och kan snabbt bli nästa stora hot mot den långsiktiga tandhälsan - det är en verklig utmaning för 2000-talet. Men det är ändå relativt få som har hört talas om problemet.

Banbrytande forskning har avslöjat att dagens syrahaltiga kost kan orsaka syraangrepp på tänderna.

Sanningen avslöjas
1 av 3 unga vuxna uppvisar på syraangrepp på tänderna

Man vet att erosioner förvärras med tiden, vilket gör denna studie än mer avslöjande: den visar att så många som 30% av unga vuxna (18-35 år gamla) redan uppvisar vissa symtom.

Vi kan inte själva se symtomen. När tandläkaren undersöker tänderna efter karies eller smärta, letar denne också efter följande 5 tecken på syraangrepp: svag, tunn, transparent eller genomskinlig, gulnande och matt emalj.

Dagens syrarika kost kan utsätta tänderna för större risker än vad man skulle kunna tro.  

Även ett fåtal ”sura” livsmedel per dag kan exponera emaljen för syraangrepp, även kallat erosion.

Det är inte bara läsk och vin som inverkar; faktiskt kan det också vara mer hälsosamma inslag i kosten: frukt, fruktjuicer, kolsyrat vatten med citron, till och med salladsdressing - allt sammantaget i de dagliga "syraattackerna", de ”sura” livsmedel som vi äter och dricker.

Hur kan dagens kosthållning påverka våra tänder? Ta reda på THE ACID TRUTH.

Emalj och
syraangrepp

Emaljen är det vita, mineralrika, skyddande ytskiktet på våra tänder. Det är inte bara starkt, det är t.o.m. den hårdaste substansen i kroppen. Därför kan det nog förvåna många av oss att emaljen kan försvagas eller luckras upp av de syror som finns i de livsmedel vi får i oss varje dag. Om emaljen försvagas slits den lättare ned. Med tiden blir den tunnare, mattare och genomskinlig - till sist syns det gula skiktet under emaljen. Detta är bara några av effekterna av syraangrepp.

Erosion kan beskrivas som förlust av tandsubstans (d.v.s. emalj) och skiljer sig från karies. Det kan orsakas av antingen mekaniska faktorer (t.ex. slipning) eller kemiska faktorer (t.ex. sura livsmedel). Erosioner, även kallat syraangrepp, är nedslitning av emaljen, ofta orsakad av sura livsmedel.

Pro-Emalj hjälper till att framtidssäkra vår generations tänder.

Vi anser att alla, unga som gamla, förtjänar starka, friska och vackra tänder, och att alla skall kunna njuta av goda, hälsosamma livsmedel och drycker - hela livet.

Så vi skickade ut hängivna reportrar på ett världsomspännande uppdrag: att ta reda på sanningen om syraangreppen. Med den banbrytande nya forskningen som bas skall de avslöja hur syraangrepp kan påverka oss alla och vad vi kan göra för att skydda oss mot detta hot mot våra tänder, ett hot som blir allt större.

Våra reportrar söker efter The ACID TRUTH, hos tandläkare, vetenskapsmän, fruktodlare, vinkännare och personer bland oss som njuter av en hälsosam kosthållning och som inte önskar förändringar.

Så vi skickade ut hängivna reportrar på ett världsomspännande uppdrag: att ta reda på sanningen om syraangreppen.